MemoryPlus | Súgógép | Márton András

A számítógépes súgórendszer a televíziózásban a hírolvasók, műsorvezetők feladatát könnyíti meg, színpadon elsősorban énekesek számára, konferenciákon a felszólalóknak nyújt segítséget, hogy elkerüljék a szövegtévesztést.

A MemoryPlus StudioMaster (MPSM) Márton András találmánya, amit saját cége, a SzemTanú Bt. 1994-ben fejlesztett ki és kezdett el gyártani. Az MPSM szoftvere eredetileg Amiga számítógépre készült, később PC-re is átírták.

„Egy Guns N’ Roses koncertfelvételt néztem 93-ban, amin egy villanásra valamilyen doboz tűnt fel Axl Rose előtt. Beugrott róla egy ötlet, milyen hasznos volna oda egy videomonitor, amin a dalszövegek olvashatók a zene tempójára. Gyorsan fölvázoltam, mit kellene tudnia. Pár nap alatt találtam programozó srácokat, meg olyanokat, akik a szükséges berendezéseket meg tudták csinálni és pár hónap alatt kifejlesztettük a számítógépes súgórendszert.” (M.A.)

Menet közben kiderült, hogy létezik hasonló a világon, de mindössze néhány cég gyárt ilyen komplett rendszert. Itthon először a Rapülők együttes és a Friderikusz Show használta a MemoryPlust, azóta miniszterelnököktől, színházi produkciókon és zenekarokon át rengeteg cég vette igénybe a berendezést. A MemoryPlus gyártásával és bérbeadásával 1998-tól a Sóska Bt. foglalkozik.

MemoryPlus | Súgógép | Amiga

„Először egy zenei célokra szolgáló változat készült 94-ben, amiből valószínűleg a mai napig nem létezik hasonló (igazából ennek a speciális többletszolgáltatásait ritkán is lehetne kihasználni). Azután bementünk kipróbálni a Magyar Televízió Híradójának stúdiójába és kiderült, hogy tökéletesen működik ott is. Volt súgógépük, de eléggé kőkorszaki, egy kamera vette a keskeny papírszalagra gépelt híreket, miközben egy szerkezet húzta a papírcsíkot, azt vetítették ki. Megterveztem a hírstúdióba alkalmas súgót és rövid idő alatt azt is kifejlesztettük.” (M.A.)

A MemoryPlus súgórendszer elemei:
Számítógép, magyar nyelvű szoftver (zenei, általános célú), scrollbox, távvezérlő, kameraegység 12” nagy fényerejű monitorral, adapter ENG kamerához, tükörház speciális bevonatú üveggel, kábelek, tartóelemek (konferenciához, beszédekhez színpadi egység).

Ötlet, tervezés: Márton András
Társfejlesztők: Gazdag Gábor, Mészáros Levente, Soós Péter, Csák Péter